“Geloof in jezelf!”

Gepubliceerd op 4 december 2023 om 07:00

Het citaat ‘geloof in jezelf’ is al even cliché als ‘tijd heelt alle wonden’, ‘alles gebeurd omwille van een reden’,… Maar we voelen als mensen al meteen aan dat dit niet helemaal klopt, en een beetje kritischere kijk verdiend. Dus laten we hier eens wat kritischer naar kijken. Is blind vertrouwen in jezelf wel altijd een goed idee?

Narcisten geloven als geen ander in zichzelf, maar het hindert hun persoonlijke groei. Dit omdat je ook je beperkingen en je zwakke punten moet kunnen erkennen. Zonder een realistische beoordeling van je eigen kunnen en beperkingen, ga je al snel ongefundeerd zelfvertrouwen hebben en arrogant
zijn. Het verhindert je om mensen actief op te zoeken waarvan je nog wat kan bijleren, en te erkennen wat nog werkpunten voor jou zijn zodat je hieraan kan gaan werken.

Het verhindert je ook om zo bescheiden te zijn dat er mensen zijn die dingen weldegelijk beter kunnen dan jou, en actief een ondersteunend netwerk op te gaan zoeken waardoor je zoveel verder kan geraken in het leven. Een meer gebalanceerd perspectief op geloven in jezelf, laat ruimte voor de nodige bescheidenheid die je nodig hebt om daadwerkelijk vooruit te komen in het leven. Want geen mens heeft ooit succes helemaal alleen bereikt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.