“Ik dank mijn succes aan dit: ik heb nooit een excuus gevonden of aangenomen.”

Gepubliceerd op 9 november 2023 om 07:00

Toen Cornelius Vanderbilt deze woorden neerschreef in zijn autobiografie uit 1877, was hij allang succesvol. Maar zijn weg er naartoe was niet gemakkelijk. Als jonge ondernemer in de scheepvaart ontving hij hevige kritiek en twijfel van anderen die zeiden dat hij nooit succesvol zou zijn in de scheepvaartindustrie omdat de grote gevestigde bedrijven winstgevende contracten hadden met de
overheid.

Toch zag Vanderbilt mogelijkheden waar anderen enkel maar obstakels zagen. Hij begon met een kleine sloep waarvan hij zelf de enige bemanning was, en door zijn ongelofelijke werkethiek en zijn vermogen om risico’s te durven nemen, bouwde hij traag maar gestaag een heuse vloot uit.

Hij bemachtigde een gigantisch contract dat onmogelijk was om te bekomen aangezien zijn concurrent van destijdse sterke politieke steun had, maar omdat Vanderbilt minder vroeg voor zijn diensten dan de competitie en excellente dienstverlening bood, kreeg hij het contract tegen alle verwachtingen in.

Zijn advies naar ons toe: maak nooit excuses, noch neem excuses aan van de buitenwereld waarom jij niet succesvol zou kunnen zijn of jouw dromen zou kunnen waarmaken!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.